Problem: Dziękuję za dotychczasowe wsparcie i eksperckie rady. Nie ukrywam, że są dla mnie bardzo cenne. Tym razem proszę o wsparcie w odniesieniu do problemu, który dotyczy kosztów stałych wykorzystywanych w kalkulacji BEP (Break Even Point). W jaki sposób w przedsiębiorstwie, w którym produkuje się kilkadziesiąt odmian tego samego produktu (na zlecenie klienta), a koszty pracy nie są uniezależnione od wielkości produkcji, można skalkulować koszty stałe w odniesieniu do danego rodzaju produktu? Czy należy przyjąć odpowiedni procent kosztów stałych, w zależności od wielkości produkcji/sprzedaży określonego produktu do danego klienta, czy trzeba wykorzystać w kalkulacji BEP całościowe koszty stałe firmy? Przyznam, iż do tej pory nie wykorzystywaliśmy analizyBEP w planowaniu produkcji/sprzedaży.
Pozostałe 72% artykułu dostępne jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Zaloguj Zamów prenumeratę Kup dostęp do artykułu