Jednym z istotnych celów przedsiębiorstwa jest utrzymanie i kontynuowanie opłacalnej działalności gospodarczej. Jest to możliwe m.in. dzięki prowadzeniu poprawnego rachunku kalkulacji, gdyż od niego często zależy szansa utrzymania się określonej jednostki na rynku. W materiale składającym się z trzech części, przedstawione zostaną przykłady poszczególnych metod kalkulacji kosztów. Niniejszy artykuł stanowi pierwszą część, w którym będzie omówiona metoda kalkulacji podziałowej.
Kalkulacja kosztów to obok ewidencji i rozliczania kosztów, jeden z głównych elementów rachunku kosztów. Kalkulacja stanowi wykonanie czynności obliczeniowych, czyli polega na ustaleniu wielkości jednostkowego kosztu wytworzenia i przedstawienia jego struktury w przekroju składowym (inaczej pozycji kalkulacyjnych). Przedmiotem kalkulacji mogą być produkty, projekty, usługi, miejsca powstawania kosztów, klienci, zlecenia itp. Wyrazem przedmiotu kalkulacji są ilościowo określone jednostki kalkulacyjne lub ich wielokrotności. Pod pojęciem jednostki kalkulacyjnej rozumiemy wyrażony za pomocą odpowiedniej miary produkt (lub jej wielokrotność), dla której oblicza się jednostkowy koszt wytworzenia. Jednostką kalkulacyjną może być np. wyrób, usługa, jak również grupa produktów mierzona np. w ilości (np. w sztukach), długości (np. w metrach) itp.
Pozostałe 83% artykułu dostępne jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Zaloguj Zamów prenumeratę Kup dostęp do artykułuMożesz zobaczyć ten artykuł, jak i wiele innych w naszym portalu Controlling 24. Wystarczy, że klikniesz tutaj.